top of page
Ένας συλλογικός τόμος για το Χώρο,
την Πόλη, την Οικολογία και τη Ριζοσπαστική 
Γεωγραφική Σκέψη 

Τα Τετράδια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας έχουν προκύψει από τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει στα ομότιτλα Ανοικτά Σεμινάρια τα οποία οργανώθηκαν στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από τον υπογράφοντα και τους υποψηφίους διδάκτορες του Τμήματος Θάνο Ανδρίτσο, Γιώργο Βελεγράκη και Χάρη Κωνσταντάτο. Τα βίντεο των διαλέξεων έγιναν από την Εύα Καραγκιοζίδου. Ο παρών τόμος δεν περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις που έγιναν τις περιόδους 2011-2015 γιατί οι περισσότεροι/ες ομιλητές/ριες δεν είχαν γραπτές σημειώσεις. Οι επιμελητές καλύψαν το κενό με την προσθήκη άλλων συναφών αδημοσίευτων άρθρων των ομιλητών/ριών. Τους και την ευχαριστώ θερμά.

Τα Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας άρχισαν το 2011 μετά από ενδιαφέρον μικρής ομάδας προπτυχιακών φοιτητών/ριών του Τμήματος Γεωγραφίας. Είχαν ακούσει σε διάφορα μαθήματα την ύπαρξη της ριζοσπαστικής γεωγραφίας και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα. Την επόμενη χρονιά μάλιστα, εκδόθηκε το βιβλίο μας Ο Χώρος στην Αριστερή Σκέψη (2012) Ντίνα Βαΐου, Κωστής Χατζημιχάλης, εκδόσεις Νήσος/Ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς, και πολλοί/ες ζήτησαν «κάτι σαν το βιβλίο». Ανταποκρίθηκα με ενθουσιασμό γιατί, από τότε που λειτουργεί το Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σκόπιμα δεν είχα βάλει κάποιο μάθημα επιλογής με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Πώς όμως οργανώνεται ένα ανοικτό σεμινάριο με προσκεκλημένους/ες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς χρήματα σε περίοδο κρίσης; Τη λύση την έδωσε η αλληλεγγύη των συναδέλφων και τα δίκτυα φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης που έχουν δομηθεί εδώ και χρόνια. Όλοι και όλες ανταποκρίθηκαν θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη, εξασφαλίζοντας χρήματα από τα πανεπιστήμια τους. Έτσι λοιπόν αρχίσαμε το αυτό-οργανωμένο ανοικτό σεμινάριο, κάθε Παρασκευή απόγευμα με συχνές βραδινές επεκτάσεις για κρασί και συνέχεια της κουβέντας.

Για την πρώτη συνάντηση είχαμε κλείσει τη μικρή αίθουσα σεμιναρίων αλλά η μεγάλη προσέλευση μας ανάγκασε να πάμε σε άλλη αίθουσα. Κάθε φορά η συμμετοχή αυξανόταν και επειδή το Τμήμα δεν έχει μεγάλες αίθουσες πολλοί/ες παρακολουθούσαν το σεμινάριο από τον διάδρομο. Η μεγάλη συμμετοχή μας έδωσε θάρρος και επαναλάβαμε τα σεμινάρια για τρία ακόμη χρόνια. Ακολούθησε ένα διάλλειμα αλλά ελπίζουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια σύντομα. Η μεγάλη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας των Τετραδίων ενισχύει τις προθέσεις μας.

Κωστής Χατζημιχάλης,
Ομότιμος Καθηγητής,

Αθήνα, Οκτώβριος 2017

bottom of page